Culturele Hoofdstad Leeuwarden 2018

Samen met het Jonge Ambtenaren netwerk van de Provincie Fryslan organiseerde JANN een bezoek aan Culturele Hoofdstad Leeuwarden. De organisatie verwelkomde ons op donderdag 3 november in het hoofdkwartier van de Culturele Hoofdstad, de voormalige gevangenis ‘Blokhuispoort’.

Het bezoek startte met een inleiding van Elisse Hamelink, projectsecretaris van Culturele Hoofdstad en jonge ambtenaar bij de provincie Friesland. In een open gesprek nam ze ons mee van bidbook tot organisatie van ruim 40 grote evenementen die in 2018 worden georganiseerd in en rondom Leeuwarden. 40 grote evenementen in één jaar, en elke van deze veertig staat gelijke aan Oerol. Bedenk even hoeveel organisatiekracht daar voor nodig is. Veel. Wij zijn onder de indruk.

jann-culthoofdstad

Het centrale thema is ‘Iepen Mienskip’ (open gemeenschap): wat betekent dat iedereen kan meedoen. Op deze manier wordt cultuur ingezet als middel om te verbinden. En als unieke kans om beleidsdoelen extra kracht bij te zetten. Een unieke werkwijze waar omliggende gemeenten en provincies van kunnen leren. Inmiddels staat de teller op 1200 initiatieven van particulieren en bedrijven die willen bijdragen aan Culturele Hoofdstad 2018.

Na de inleiding nam Hotze, een voormalig gevangenisbewaarder, ons mee langs de oude cellengangen van de gevangenis. Vol passie vertelde hij over zijn werk als bewaarder wat hij 30 jaar lang heeft gedaan, en het leven in de gevangenis. Een indrukwekkende rondleiding met leuke verhalen en anekdotes. Een gevangenis is Blokhuispoort allang niet meer, het is op dit moment een bruisende plek die ruimte biedt aan startups en culturele initiatieven. Zo is er een horecagelegenheid, zijn er kantoren en kunnen bezoekers straks blijven slapen in de oude cellen dankzij de komst van een nieuwe hostel.

Na de rondleiding gaven we de jonge ambtenaren de kans om mee te denken over de betrokkenheid van hun organisatie. Samen hebben we bekeken wat de jonge ambtenaar kan bijdragen aan Culturele Hoofdstad. Er werd nagedacht over de kansen voor de bredere regio Noord-Nederland, welke thema’s wij nog kunnen toevoegen en hoe de resultaten van de Culturele Hoofdstad goed bewaard blijven, de zogenaamde ‘legacy’. Hieruit kwamen veel leuke ideeën, zoals een Friese OV-fiets, betrekken van kennisinstellingen, consulting kids-project  en het uitdragen van de boodschap en werkwijze aan de regio. Een verslag van deze brainstorm, bomvol tips en adviezen, geven we mee aan Elisse.

Onder het genot van een hapje en een drankje, sloten we de dag af in café-restaurant ‘de bak’. Daar concludeerden we dat de werkwijze van Culturele Hoofdstad erg inspirerend is voor andere overheidsorganisaties. Voor JANN een goede reden om nog een keer terug te keren in 2018 om te zien hoe deze culturele activiteiten bijdragen aan beleidsdoelen.

jann-culthoofdstad-brainstorm

Alle foto’s van dit evenement staan op onze Facebook-pagina.