Geheimen van politiek Brussel ontrafeld

Afgelopen week zijn we met een buslading vol enthousiaste jongeren naar Brussel afgereisd. Hoe het was, lees je hier. Korte versie: het was fantastisch! Lange versie: pak een kopje koffie en lees rustig verder.

Nadat er onderweg druk gepetjeop’t, petjeaf’t werd en de excursionisten tevens werden getrakteerd op een clinic ochtendgymnastiek, reden we uiteindelijk iets na twaalven Brussel binnen. Nadat buschauffeur Jan de bus op behendige wijze tussen wat hekken door had geslalomd, werden we vlakbij onze eerste bestemming uit de bus gezet: het Huis van de Nederlandse Provincies. Hier stond de lunch al voor ons klaar en vertelden Rob van Eijkeren en Eelko Steenhuis wat hun werk precies behelst en hoe ze dit doen. Het HNP vervult als vooruitgeschoven post een signalerende functie en is een platform voor de gezamenlijke belangenbehartiging van de provincies in Brussel.

 

Het volgende onderdeel van het programma betrof een bezoek aan het Europees Parlement en laat dat zich nou net in dezelfde straat bevinden. Hierbij werd ons o.a. verteld hoe het Europees Parlement precies werkt, maar viel vooral op dat er veel vragen werden gesteld en discussie werd gevoerd. Men had duidelijk hun kritische pet opgezet. Toen even later VVD-Europarlementariër Jan Huitema ons vergezelde, ondervond hij hetzelfde. Vooral de politieke spelletjes die soms gespeeld worden, wekte de interesse. Maar of hij bepaalde dingen herkende uit de populaire serie House of Cards antwoordde hij ontkennend: “Ik heb nog nooit iemand voor de trein gegooid.”

Gesprek met Europarlementarier
Gesprek met Europarlementarier

Ons bezoek aan het EP werd afgesloten met een kijkje in de plenaire zaal dat ruimte biedt aan alle 751 parlementariërs. Toch net wat anders dan onze raadszalen van gemeenten. Bovendien zijn er per officiële taal ook vijf tolken aanwezig, zodat iedereen in zijn eigen taal kan spreken. Tot slot was er tijd om samen met alle EU’ers te borrelen op het Luxemburgplein. ’s Avonds zijn we met een grote groep iets gaan eten in een restaurant direct gelegen aan de beroemde Grote Markt om vervolgens optimaal te profiteren van de ongekend warme avond door nog even gezellig na te praten en nader kennis te maken op een Brussels terrasje.

Uit eten in Brussel
Uit eten in Brussel

Dag 2 begon met een fijne ochtendwandeling naar de Sociale Innovatiefabriek. Hier werden we door Karen Hiergens ontvangen die ons uitlegde op welke manier zij sociale initiatieven ondersteunen of begeleiden. Een van deze projecten heet Rooffood, een initiatief van een jonge Belgische onderneemster die de grote platte daken van bedrijventerreinen gebruikt om groentes te kweken. Er passeerden nog veel meer interessante voorbeelden de revue. Dit zet je wel aan het denken: hebben wij ook een soort Sociale Innovatiefabriek in Groningen of elders in Noord-Nederland? Zouden sommige initiatieven in onze werkomgeving wellicht ook niet misstaan? Brussel is meer dan de EU bleek eens te meer. Eenmaal buiten werden we opgewacht door twee stadsgidsen die ons meer over de aparte, bijzondere, memorabele en unieke kanten van Brussel gingen vertellen en tonen. Deze tour eindigde op de Grote Markt waarop er nog twee uur de tijd was om heerlijk door de stad te gaan struinen. De meesten gebruikten deze tijd om een flinke hoeveelheid chocolade in te slaan, want “dat moet als je in België bent.”

Stipt om 4 uur zat iedereen weer in de bus en vertrokken we richting het noorden. Het waren twee superleuke dagen met misschien nog wel leukere mensen. Bedankt allemaal! : )

Groepsfoto Brussel 2017
Groepsfoto Brussel 2017