JANN lustrum leert: ‘Stay weird!’

Op een zonnige vrijdagmiddag in oktober kwam een groep van bijna 50 jonge ambtenaren naar het Heerenhuis in Groningen om samen het lustrum van JANN te vieren. Het Jonge Ambtenaren netwerk Noord Nederland werd 10 jaar geleden opgericht in een tijd dat er nog weinig jongeren bij de overheid werkten. Aan de mooie opkomst die middag, was goed te zien dat het inmiddels gelukkig beter gaat!

Na ontvangst met een kopje koffie en een heus JANN-gebakje trapte jonge ambtenaar van het jaar Jelle van Haaster het lustrum over ‘De Digitale Toekomst’ af. Jelle werkt als researcher cyber bij het Ministerie van Defensie en vertelde bevlogen over de digitale wereld van morgen. Die begint bij de technische mogelijkheden van o.a. biotech, kunstmatige intelligentie en robotisering, vertaalt zich door naar maatschappelijke ontwikkelingen en eindigt ten slotte bij de gevolgen voor de overheid.

Stay weird

Jelle stak zijn mening over werken bij de overheid niet onder stoelen of banken: “We houden niet van falen, daarom bouwen we stapels papier en durven we geen risico te nemen.” De statistieken liegen er niet om. “Het mag dan wel zo zijn dat er meer jongeren komen, nog steeds is de groep 50 tot 55-jarigen het grootste.” We moeten meer tegengas geven. Maar hoe? Jelle gebruikte daarvoor zijn motto ‘stay weird’, dat zoveel bekent als: probeer uit, experimenteer, faal, gewoon doen. Maar ook: trek je pak uit en draag sneakers.

Blockchain in Zuidhorn

De tweede spreker van de middag was eigenlijk iets te oud om nog het label ‘jonge ambtenaar’ te mogen dragen. Maar bij Erwin van Maasen de Sombreff van de gemeente Zuidhorn eveneens geen gebrek aan bevlogenheid. Ook hij benadrukte in zijn verhaal over de toepassingen van blockchain het belang van doen en experimenteren.

Met het principe ‘Start with why’ van Simon Sinek legde Erwin uit hoe de relatief kleine gemeente Zuidhorn een unieke en innovatieve manier heeft gevonden om via blockchain het Kindpakket uit te voeren. Volgens Erwin betekent nieuwe technologie ook dat de overheid vooral niet alles zelf moet willen bepalen: “Technologie geeft ons de ruimte om andere partijen goed te betrekken.” Erwin benadrukte het belang om bottom-up nieuwe bewegingen in gang te zetten. Ook hij refereerde net als Jelle aan het ‘jasje’ van de klassieke manager: “Dat is vooral bedoeld om het eigen ego binnen te houden.”

Slag om het Noorden

Na een borrel en een lekker bord eten sloten we het lustrum af met een heuse JANN-pubquiz. Friezen, Groningers en Drenten streden met en tegen elkaar om de eindzege in rondes over lokale actualiteiten, de digitale toekomst, muziek, lokale geschiedenis, bekende figuren en openbaar bestuur. Deze slag om het Noorden werd uiteindelijk gewoon door team Stakka Stad & Snits, die er met de taart vandoor ging.

JANN bedankt alle jonge ambtenaren voor hun aanwezigheid en we hopen jullie snel weer te zien bij de volgende activiteit!