Verslag proeverij ‘Zakelijk Tekenen’

Beleid formuleren we vaak in geschreven tekst. Gemeentelijke uitingen in de vorm van brieven of nieuwsberichten. Om over notulen maar te zwijgen. Kunnen jullie op basis van aantekeningen nog navertellen wat er allemaal voorbij is gekomen tijdens het overleg? Herken je die momenten dat de letters op je beeldscherm beginnen te dansen of dat het bestuurlijk jargon werkelijk over elkaar heen buitelt? Soms zegt tekst veel. Soms ook niet en zijn er andere manieren denkbaar om een boodschap over te brengen en iemand iets te vertellen. Illustraties bijvoorbeeld. Illustraties zeggen vaak veel meer dan duizend woorden, en het is nog leuk ook! Vernieuwend en passend bij de manier van werken van jonge ambtenaren, met die conclusie besloten we deze digitale activiteit.

Donderdagmiddag 11 maart hebben Anneke Oost en Frederiek Schiphouwer (beiden werkzaam bij de gemeente Assen) een leergierige groep van ruim vijfentwintig jonge ambtenaren meegenomen in de wereld van het zakelijk tekenen. Zakelijk tekenen. Wat is het eigenlijk en wat kun je ermee? De laatste vraag werd al snel beantwoord: gewoon beginnen en afkijken moet. Vol enthousiasme lieten Anneke en Frederiek ons ervaren dat je met eenvoudige illustraties een krachtige boodschap kunt overbrengen. Wat je wilt overbrengen kan werkelijk van alles zijn. Hoe teken je groei? Hoe beeld je netwerken uit, en hoe zit dat dan met gaswinning of de gemeente? Werkelijk alles kon uitgebeeld worden met de symbolen die we hadden meegekregen tijdens de introductie. Hiermee werden we uitgedaagd om te blijven oefenen en deze vaardigheden te gaan benutten in ons werk.

Na afloop van de activiteit vertelde Miriam Beintema (gemeente Westerkwartier) en Rudmer Herder (momenteel gedetacheerd bij de gemeente Maastricht) hoe zij het hebben ervaren:

“De workshop heb ik verrassen genoeg als zeer nuttig ervaren. De illustraties kunnen beeldend een toevoeging zijn op de tekst die je schrijft. Zelf had ik vooraf totaal geen idee wat ik bij een workshop ‘zakelijk tekenen’ kon verwachten. Alhoewel mijn tekenvaardigheden op kleuterniveau is gebleven kopen ik de workshop prima volgen. Dit kwam mede dankzij het enthousiasme van Anneke en Frederiek. Tenslotte was de workshop ‘zakelijk tekenen’ een ideale manier om samen in het coronatijdperk met elkaar bezig te zijn. Kortom, het JANN avontuur heb ik als zeer plezier ervaren.” – Rudmer Herder

“Vanuit mijn functie als communicatiemedewerker/vormgever wist ik al dat beelden vaak meer zeggen dan tekst, maar door deze workshop zakelijk tekenen heb ik weer ervaren dat het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn! Het is verrassend leuk om te zien dat je met vrije simpele basisvormen al gauw de leukste illustraties op papier kunt zetten. Ik ga het maken van dit soort tekeningen zeker vaker toepassen in mijn werk en zo de communicatieboodschap nog beter over brengen. Bedankt voor de inspiratie en de leuke tips Anneke en Frederieke! En natuurlijk JANN voor het organiseren!” – Miriam Beintema

Ben je ook nieuwsgierig geworden waar de eerstvolgende activiteit over gaat, of heb je suggesties voor een gloednieuwe activiteit? Mail ons dan naar jannbestuur@gmail.com! We spelen graag in op jullie nieuwsgierigheid en behoeften.