Goed Werk in het heetst van de strijd, met Rob Bats, oud-burgemeester van Haren

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
woensdag 19 juni 2013
15:00 - 18:00

Locatie
Puddingfabriek, Groningen
Viaductstraat 3-4
Groningen

Organisator Goed Werk Hub


o.l.v. Hans Wilmink, tot vorige maand senior ambtenaar Kennis en Strategie bij het Ministerie van BZK.

Wat doe je als je dorp het middelpunt is van een rel vanwege een jongerenhype zoals in Haren gebeurde op 21 september 2012 of van een drama als de schietpartij in Alphen aan den Rijn op 9 april 2011? Zo’n crisissituatie vergt het uiterste van de politie en de burgemeester, van zowel bestuurders als de werkvloer.
Het is belangrijk om juist dan te weten wat Goed Werk inhoudt. Wanneer doe je je werk als ambtenaar goed? Kenmerken van Goed Werk zijn: vakmanschap, morele verantwoordelijkheid en persoonlijke betrokkenheid.

Rob Bats was burgemeester ten tijde van de Harense rellen. Hij vertelt over zijn persoonlijke en professionele afwegingen bij beslissingen. Hoe de dag voor hem begon en op welk moment hij zich realiseerde dat hij niet meer de touwtjes in eigen hand had. Hij moest ineens de hoofdrol spelen in een geheel onbekende, kritieke situatie. Hoe ging hij om met de dilemma’s? De gebeurtenis kende in Nederland geen precedent. Hoe te handelen om escalatie tussen publiek en overheid te voorkomen?

Op deze bijeenkomst stimuleren we ambtenaren na te denken over wat Goed Werk is en over de dilemma’s waarvoor zij komen te staan. Met de Harense rellen als voorbeeld proberen we te leren van de gemaakte keuzes in het heetst van de strijd. Zodat in de toekomst de autoriteiten wel grip op de gebeurtenissen hebben en alle betrokkenen weten wat ze moeten doen. Belangrijk is goed na te denken over de vraag in welke mate de overheid nog voldoende gezag heeft. Gezag spreekt steeds minder vanzelf, maar gezagvol optreden wordt wel verwacht van de autoriteiten. In Haren voelden veel burgers zich in de steek gelaten. De vraag wanneer en hoe er gebruik gemaakt moet worden van bevoegdheden is essentieel in een maatschappij van tanend gezag en afnemend vertrouwen jegens overheid en bestuurders. De overheid dient zichzelf te herontdekken.

Aanmelden kan vóór 17 juni 2013 via de website van Beroepseer.

Neem uw collega ambtenaren mee of stuur deze uitnodiging door. Graag wijzen wij u erop dat deze bijeenkomst exclusief bedoeld is voor ambtenaren.